Защо да си направим еко басейн

Естествените или еко басейните стават все по-популярни всяка година. Те са уникални с това, че комбинират естествената компонента с възможност за безопасно и удобно плуване.

Еко басейн

Чрез еко басейна ще имате собствена част от природата, възможност да седите на брега на морето, да се потопите в тишина и спокойствие и да се насладите на красотата на свежи цветя, да чувате звуците на дивата природа и да се движите далеч от суматохата и шума на мегаполиса, за да намерите хармония със себе си.

Еко басейна се различава от традиционните басейни с липса на процеси за химическо обеззаразяване. Пречистването на водата в тези басейни е основан на принципа на водата в естествените водоеми – биоремедиацията. Еко басейнът е разделен на няколко зони: по-дълбок басейн(зона за плуване) и малка зона за регенерация на водата със специална подготовка на почвата за растенията. Специален филтър извършва механична филтрация на вода. Специално подбрани растения извършват  биологично третиране т.е. „ядът“ различни органични замърсители, които влизат във водата. По този начин, водата в естествен басейн отговаря на всички хигиенни изисквания. Няма съмнение, че екологичният басейн ще бъде много по-романтичен и уютен, отколкото обикновеният. И ако добавите светлина около него, в лятната топла вечер, той ще бъде просто фантастично място.

Множество са предимствата на еко басейните:

*Лесна употреба: няма нужда да се сменя водата, почистването на басейн се извършва с помощта на прахосмукачка;
* Достъпна цена: първоначалната цена е сравнима с изграждането на конвенционален басейн, но операционните разходи са далеч по-малко.  В допълнение към природните басейни помпите, които се използват са по-малко мощни, и следователно намаляват енергийните разходи;
*Обикновеното опазване и възможността за използване през зимата: плувното езерце през зимата може да се използва за каране на кънки;
* Разнообразие от форми и размери: частните  еко басейни могат да имат площ от 15 до 100 м2, като лесно може да се адаптира с размера на зоната на къща и земята. Всякакви стилистични решения: дизайна на еко басейна може да варира от пълна симулация на естествено езеро в селски или ориенталски пейзаж, към строга геометрична форма, за да се съобразят със стегнат дизайн на тревни площи и ниви в области на съвременния стил.

*Поддръжката на еко басейна е минимална и в нея участват филтъра и необходимите растения. Трябва да държите под око и нивото на водата – тя не трябва да пада под височината на подпорната стена.

И накрая, още един голям плюс в полза на естествен басейн – той се превръща в саморегулираща екосистема, подобна на естествените водни системи, които са често срещани в заобикалящата ни природа.