Видове парни бани

Видове парна баня – класическа, ароматна,  римска баня, турска баня – хамам, египетска баня – расул.

Класическа парна баня

Класическата парна баня е помещение с висока влажност и температура по – ниска от тази на сауната, около 40 – 55 °С. Характерното за дизайна на парната баня са овалните и меки форми на пейките, стените и тавана на помещението. Затоплянето на помещението се осъществява с пара. Възможно е да има отопление и по пейките за допълнителен комфорт. За създаването на парата се използва парогенератор, разположен извън помещението. Облицовките на парните бани се изпълняват от керамика, стъклокерамика, мрамор или комбинация от тях.

Ароматна парна баня

Подобно на арома сауната и ароматната парна баня съчетава благоприятното действие на парата и различни аромати, които посредством специална система се разпръскват и докосват ефирно сетивата ви.

Римска баня

парна баня 1   Това е вид парна баня, при която помещението е аранжирано в гръцки или римски стил, като стените се облицоват с камък или мозайка. Могат да се поставят колони или стенни мозайки с гръцки и римски мотиви. Температурата е около 45 – 60°С, а влажността на въздуха около 100% .
Тепидариум е помещение, често срещано в древните римски бани. То е затоплено помещение, предназначено за къпане и измиване. Често в него има лежанки, на които хората релаксират докато масажисти втриват в кожата им ароматни масла по време на масаж. В тепидариума се извършват още лечебни процедури и др.

Турска баня – хамам                           парна баня 2

Състои се от едно или няколко помещения, които са аранжирани в ориенталски или арабски стил. В зависимост от дизайна се облицоват с камък, керамични плочи или стъклокерамика. Температурата е около 35 – 55°С и се поддържа чрез подгряване на пода, стените и седалките. Влажността на въздуха е висока 80 – 100% и се коригира чрез парогенератор.

Египетска баня – расул

Расул е вид парна баня с ниска влажност. Приятно затоплено помещение, предразполагащо здравословни процедури, нанасяне на лечебна кал, билкови екстракти и други козметични продукти върху кожата. При съхненето на калта, кожата интензивно се освобождава от токсини. След това помещението се изпълва постепенно с пара, влажността се повишава и дава нова възможност на калта да омекне и лесно да се отмие от тялото.