Видове сауни

Има много видове сауни, които отговарят и на най-взискателните вкусове – финландска сауна, арома сауна, билкова сауна, сауна с хромотерапия, солна сауна, инфрачервена сауна и др. Разновидностите на топлата стая идват от материалите за обшивка, начинът на загряване, разлики в осветлението или сетивните усещания, които се постигат.

сауна 1Финландска сауна

Финландската сауна е най-класическата разновидност на сауната. Тя е изцяло направена от дърво, стените са обшити с дървени дъски, които създават чувство на уют и близост до природата. Обшивката може да бъде направена по индивидуален проект с орнаменти и декоративни детайли.
Температурата в помещението е висока: 80-120°С, което се осигурява от електрическа печка или печка на дърва с вулканични камъни. При поливане на камъните с вода, в сауната се отделя влага, което улеснява изпотяването. Неделима част от финландската сауна са аксесоарите за нея – термо и хигрометър, пясъчен часовник, ведро за вода и метличка от брезови клонки.

сауна 2Сауна с хромотерапия (цветотерапия)

Хромотерапията е известен метод за справяне със стреса, отпускане на сетивата и благоприятно въздействие върху физическото и психическо здраве на човека посредством влиянието на цветовете. Действието на цветовете върху цялостното здраве се осъществява както чрез очите, така и чрез кожата. Хромотерапията не се изразява само в съзерцаване на определени цветове, носещи различно настроение, усещане и енергия. Смята се, че цветовете буквално могат да бъдат абсорбирани от кожата, като така да окажат влияние върху вътрешните органи в организма. Всеки цвят има различно въздействие, като например  червеният цвят ускорява пулса и кръвообращението, повишава адреналина. Оранжевият  зарежда с енергия и активира функцията на мозъка, засилва чувството на радост и благополучие. Жълтото е цвят, създаващ весело и оптимистично настроение, подпомага творческата дейност, стимулира мисловния процес и подобрява паметта. Зеленият цвят действа освежаващо и успокояващо, понижава стреса и помага за справянето с някои емоционални проблеми. Светло- и тъмносиният цвят подобно на зеления цвят действат успокояващо и помагат за разтоварване от стреса и от ежедневното напрежение.

Така чрез специално осветление, обединяваме полезните действия на сауната и терапията с цветове за максимално удоволствие и ефективност.
Солна сауна (хималайска сол)

Солната сауна е разновидност на сауната, в която при изграждането се влагат елементи от хималайска сол, изключително известна с целебните си и полезни за здравето свойства. Хималайската сол влияе върху различни заболявания, подобрява имунитета и повишава тонуса на тялото. Влияе благоприятно върху всички респираторни заболявания на дихателните пътища, както и върху различни кожни заболявания. При индивидуален проект може да се заложат цели пана от солни плочи, които допринасят и за уникалния дизайн на вашата сауна.

сауна 3Инфрачервена сауна

Също както останалите видове и инфрачервената сауната е място за релакс и отмора. Разликата се крие в източника на топлина и начина на затопляне. Докато при финландската сауна въздухът в помещението се загрява от печка, при инфраред сауната тялото се нагрява директно от инфрачервени лампи. Лъчите проникват през кожата на дълбочина 2-10мм, благодарение на своята специфична дължина на вълната. Само 20% от лъчението нагрява въздуха, а останалите 80% нагряват тялото директно. Тук температурата е по-ниска, около 55º С. Това прави този вид сауна подходяща за хора с ниско кръвно налягане или сърдечни проблеми. При инфраред сауната въздухът е сух и поради това дишането не се затруднява.
И при тези сауни обшивките и пейките могат да бъдат същите, както и при финландските. Отново са възможни комбинации по ваш проект и желание. Обърнете се към нас, ние ще ви помогнем да изберете подходящия за вас вид сауна.

сауна 4Сглобяема сауна

Сглобяемите сауни се състоят от предварително изработени панели, които лесно и бързо се монтират. Изработват се в стандартни размери, обшивката може да е различна. Обшити са двустранно и са изолирани с минерална вата и алуминиево фолио. Можете сами да изберете начина на загряване – финландска или инфрачервена. Снабдени са с всичко нужно за правилното функциониране. Могат да бъдат сглобени навсякъде, стига помещението да е сухо.