Сауни

В забързаното ежедневие и натоварените делници, едно от най-разпространените средства за комбинация на лечение и релакс е сауната. Тя е извор на здраве, средство за подмладяване и почивка. Множество са нейните положителни ефекти върху човешкото тяло.
Доказано е, че редовното ползване на сауна, повишава имунитета и помага на тялото да унищожи различните видове бактерии, вируси и паразити.  Същността на сауната е, че тялото се затопля до такава степен, докато потта започне да се отделя интензивно, а по-късно – да се изпарява от повърхността на кожата. Това предпазва кожата от прегряване. Стартирането на такъв механизъм води до мощен терапевтичен ефект. Шлаките от тялото се отнемат по-бързо, като самият дървен материал в сауната упражнява специален терапевтичен ефект. Вследствие на ползването на сауна се подобряват храносмилането и функциите на черния дроб и бъбреците.

Сауната отпуска мускулите, затова е предпочитано средство за отпускане след физическо натоварване, като подпомага нервната система, която контролира мускулното разстягане. Нагряването на тялото стимулира кръвообращението. Топлината от сауната е полезна за хора страдащи от акне, екземи, алергии и целулит. Използването на сауната има блатворен ефект върху човешкият организъм, тя е идеалното място за лечение на стреса и релакс. Затова и все повече хора предпочитат да имат сауна в дома си.

Но какво всъщност представлява сауната?
Сауната е помещение, изградено изцяло от дърво. Температурата в сауната е 60-100 º С, а влажността на въздуха е средно 10-30%. Подгряването става чрез специални печки, електрически или на дърва, в които са разположени вулканични камъни. Комбинацията на специфичния аромат на дървесината и вулканичните камъните създават уникалното усещане на класическата сауна. Светлината е мека и топла, а вътре може да звучи любима музика. 

За изграждане на сауна не е нужно много – само сухо помещение или кът от вашият дом, който да превърнем в място за вашата почивка и здравословен начин на живот.

Видове сауни

Има много видове сауни, които отговарят и на най-взискателните вкусове – финландска сауна, арома сауна, билкова сауна, сауна с хромотерапия, солна сауна, инфрачервена сауна и др. Разновидностите на топлата стая идват от материалите за обшивка, начинът на загряване, разлики в осветлението или сетивните усещания, които се постигат. Финландска сауна Финландската сауна е най-класическата разновидност на сауната. … Continue reading Видове сауни

Изграждане и ремонт на сауни

Изграждане и ремонт на сауни – може да направим всичко, за да бъдете доволни от резултата и да изпълним всички ваши изисквания за естетика и комфорт. Изграждаме сауни по индивидуален проект, съобразен с вашите желания и свободното пространство. Разполагаме с редица висококачествени, специално обработени дървесини за обшивка на стени и таван на сауната. Едни от … Continue reading Изграждане и ремонт на сауни