Пускане и зазимяване на басейни

С наближаване на летния сезон басейнът трябва да бъде подготвен и пуснат в експлоатация. Нужно е той да бъде източен и изчистен, да се направи профилактика на филтърната система и ако се появят неизправности – да бъдат отстранени своевременно. Ако решите сами да пуснете вашият басейн в експлоатация, следвайте посочените по-долу стъпки и поръчайте, нужните препарати от нас.

Пускане на басейн в експлоатация

Ето стъпките за пускане на басейна в експлоатация:

1. Уверете се, че оборудването на басейна ви функционира правилно.
2. Ако е необходимо – изпразнете басейна и почистете стените и дъното с СТХ 51 „анти калций“. Извършете процедурата при слаба слънчева светлина, за да останат третираните повърхности влажни и оставете препарата да действа в продължение на 30мин.
3. Напълнете басейна с вода и извършете шоково хлориране с СТХ 200/GR (доза 15гр/куб.м) или СТХ 300 (доза 15гр/куб.м.) като го добавите директно в скимерите или компенсаторния резервоар.
4. За да бъде завършено първоначалното третиране, добавете препарат против водорасли „Алгецид“ СТХ 500/S (1л/100куб.м) или „Алгецид с изсветлител“ СТХ 60 (2л/100куб.м.)
• Ако вашият басейн се пълни за повече от 1 ден, се препоръчва пропорционално добавяне на препаратите, за да се избегне развитието на водорасли.
• Важно е да проверите нивото на рН в басейна и ако е необходимо го регулирайте в границите 7,2-7,6 с помощта на СТХ 10 (рН „-„) или СТХ 20 (рН „+“)

Зазимяване на басейна

Когато активният сезон за ползване на басейна приключи и температурата падне под 15 градуса, трябва да се погрижите за зазимяването на вашия басейн. Това е важен процес, от който зависи по нататъшното ползване на басейна.

1. Извършете шоково хлориране с СТХ 200/GR (доза 15гр/куб.м), добавете препарат против водорасли „Алгецид с изсветлител“ СТХ 60 (2л/100куб.м.), проверете нивото на рН в басейна и ако е необходимо го регулирайте в границите 7,2-7,6 с помощта на СТХ 10 (рН „-„) или СТХ 20 (рН+), оставете филтрацията да работи няколко часа
2. Източете басейна до ниво под скимерите, или на около 20см под борда на басейна
3. Добавете във водата препарат за зазимяване на басейни СТХ550 – 5л/100куб.м.
4. Сложете пласмасови тапи на скимерите и вливните дюзи
5. По цялият периметър и по диагоналите на басейна наредете флотадори. Завържете част от флотадорите за нещо извън басейна, за да стоят плътно до стените на басейна и да не се събират в средата. Те ще предпазят вашият басейн от леда през зимата.
6. Монтирайте зимно покривало на басейна, за да го предпазите от замърсяване.
7. Изключете ел.захранването на басейна и изолирайте таблото
8. Източете цялата тръбна система и филтъра и оставете пясъка да диша
9. Демонтирайте и приберете на сухо филтрационната помпа и помпите за ефекти, както и 6-пътния вентил на филтъра.
10. Затворете всички кранове към басейна и захранващия водопровод