Проектиране на басейни

Проектирането на басейна включва изготвяне на проекти по части архитектура, конструкция, технология и електро. При проектирането на басейна трябва да  се  вземат под внимание  множество фактори, за да се получи желаният кът за отдих, забавление или спорт. Проектирането се изпълнява съгласно желанията на клиента, околното пространство, предназначението на съоръжението и в съответствие с нормативните изисквания.
Важните фактори при проектирането и изграждането на външен басейн са избора на неговото място и форма в дворното пространство. Правилният избор, съобразен с околното пространство придава завършеният вид на имота.

За да изберете правилното местоположение на басейна във вашият имот, имайте в предвид следните неща:

проектиране на басейни

* мястото да се огрява максимално дълго време от слънчеви лъчи
* мястото да е защитено от вятър
* да е далеч от дървета, за да не се замърсява басейна от листата
* да е далеч от растения с голяма коренова система, за да не разруши тя цялостта на коритото
* да няма подпочвени води и скали
* да предлага възможност за усамотение

Следващата важна крачка при проектирането на басейна е избора на форма, размери и дълбочина на басейна. За да подберете правилните параметри на вашият басейн трябва да вземете под внимание:
*за какво ще се използва басейна – за отдих, за спорт, за забавление и т.н.
*да се съобразите с размерите на двора – за да изглежда добре той, басейна не трябва да е доминиращ в него
*ако има деца, които ще използват басейна, е добре да има обособена детска част с дълбочина 0,60м, която да е обезопасена.

Проектирането на басейна е важен етап от работата, от който ще зависят не само неговата форма и размери, но и неговата здравина и дълголетие. При проектирането се отчитат свойствата на почвата или основата, на която ще пада натоварването на съоръжението, съвкупността от всички статични и динамични натоварвания, възникващи в процеса на експлоатация, изискванията по нормативни документи за системата на пречистване и дезинфекция, както и много други фактори.
Може да разгледате в нашата галерия идеите за басейни, които сме подбрали за вас.