Видове басейни

Много са класификациите, по които можем да разделим всички басейни.

 • Според предназначението си те биват развлекателни басейни, спортни басейни, балнео басейни, хидромасажни басейни, детски басейни, басейни за гмуркане, басейни за скокове, басейни с вълни и други.
 • Според местоположението си басейните са открити и закрити.
 • Биват също домашни и обществени. Домашните басейни са частните басейни, разположени в къщата или на вилата. Те са предимно с по-малки размери, с обем до 100куб.м., по-малко натоварени. Обществените басейни са много разнообразни. Големината им е много различна – от обем на частни басейни до аквапаркове. Това са басейните в хотелите, спа-центровете, градските басейни. Те са натоварени, ползват се интензивно. Те са привлекателни със своята визия и атракции.
 • В зависимост от своята конструкция басейните се делят на монолитни и модулни.
  Монолитните басейни са много здрави и издръжливи във времето. Изграждат се от стоманено-бетонна конструкция. Могат да бъдат облицовани с различни видове плочки – стъклокерамика, керамика, клинкер, както и с PVC фолио. Предимство на този вид басейни е, че нямат никакви ограничения по отношение на размера или формата – те могат да бъдат правоъгълни, кръгли, овални, разчупени в най-различни форми. Практически е възможно да се изпълни всяка форма според въображението и личния вкус. Бетонните басейни могат да бъдат в пълния смисъл на думата – уникални. Времето за изграждане на такъв басейн е от 1,5 до 4 месеца и ценово е по-скъп от модулния басейн.
  Модулните басейни са басейни с метална конструкция, стени изградени от високотехнологична алуминиево-магнезиева сплав с PVC покритие. Поставят се на повърхността или се вкопават в земята. Времето за монтажа на един такъв басейн е много по-малко в сравнение с монолитния басейн. Тяхната здравина е значително по-малка и е възможно след време, в следствие слягането на земните пластове, стените на басейна да се изкривят. Облицовката е от PVC фолио. Има ограничение на формата – правоъгълна, овална, кръгла. Модулните басейни се монтират най-често в частни къщи или малки хотели.
 • Много важна класификация на басейните е според вида на филтацията – басейни със скимери и басейни с преливник.
  При басейните със скимери се осъществява хоризонтална филтрация. Нивото на водата е 10-15см под борда на басейна. Скимерите са разположени по стените на басейна, а броят им зависи от обема на басейна. На дъното е разположен сифон, а по стените, срещуположно на скимерите са разположени вливни дюзи. В близост до басейна се намира техническо помещение, в което се монтират филтрационната помпа и пясъчен филтър. Помпата засмуква вода през скимерите и сифона, отвежда я към филтъра, където водата се пречиства и през вливните стенни дюзи се връща обратно в басейна. Разбира се, преди водата да се върне в басейна е възможно да преминава през топлообменник, UV система за дезинфекция, дозаторна станция за препарати или друг вид система за допълнително почистване или третиране.
 • При басейните с преливник се осъществява вертикална филтрация на водата.   Нивото на водата съвпада с нивото на борда. По целият периметър на басейна или частично, само на някои стани е разположен преливен улей, в който се стича излятата от басейна вода. От преливният улей водата се стича в резервоар, наричан компенсаторен резервоар. Той се намира до басейна. От този резервоар помпата засмуква вода и я отвежда към пясъчния филтър за пречистване. След филтъра, чрез дюзи разположени по дъното на басейна, водата се връща отново в басейна. Този вид басейни са по-красиви и създават усещането за водна феерия. Там, където местоположението го позволява е възможно изграждането на инфинити басейни, създаващи усещането за безкрайност.